Nemzetközi Babahordozó
Hét

Nemzetközi Babahordozó Hét

Az idei Babahordozó Hét időpontja: 2022.09.16-17.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/809489120065226?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark_calendar%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D

 

A Székesfehérvári Babahordozó Klub több, mint tíz éve vállalkozik arra, hogy a nemzetközi programsorozathoz kapcsolódva Székesfehérváron is színvonalas és gazdag programokat kínáljon a kisgyermeket tervező, váró és nevelő családok számára a Nemzetközi Babahordozó Hét keretében, minden év október elején.

A babahordozás ismertetésén és népszerűsítésén túl a rendezvény célja, hogy minél többen megismerjék a kötődő neveléshez kapcsolódó, alapvető információkat, beszélgethessenek a kisgyermek testkontaktusra,és az anya vagy más családtagok szerető közelségére irányuló igényéről, illetve a témához kapcsolódó tévhitekről. A programokat úgy állítjuk össze, hogy a sokrétű ismeretanyag megszerzése mellett lehetőséget kínáljunk szórakozásra, kikapcsolódásra és pihenésre is,illetve minden évben igyekszünk olyan témájú előadásokat is szervezni, amik célközönsége az apukák vagy éppen a nagyszülők, hiszen ők is szerves részei a gyermeknevelésnek.

Az előadásokról részletesen:

 

Horváthné Miklós Réka – hordozási tanácsadó: Hordozz örömmel!

A hordozás egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy kielégítsem a babám testközelség iránti igényét, miközben van két szabad kezem a nagytesóknak, a házimunkának, vagy csak kávézni egyet. De mire érdemes figyelni, hogy ez tényleg örömteli legyen? Erről fogok mesélni.

Pap Szilvia Vivien (kutató) – Hoztam e világra : Így szülhetünk ma

Aktivista művészként évek óta foglalkozom a magyarországi szülészeti rendszerrel, továbbá a társadalom szabta anyamintákkal, anyáság körüli tabukkal.

A szülészeti rendszerünk nem gyűjti és vizsgálja az anyai visszajelzéseket, mely a minőségbiztosítás alapját képezhetné. A ‘Hoztam e világra’ projekt e hiányra szeretné felhívni a figyelmet, és lehetőséget biztosítani az anyáknak hangjuk kihangosítására.

 

Kecskés Tímea (Zöldellő Sárrét Egyesület) – Hulladékcsökkentés a háztartásban

 

Bartha Balázs (mentőtiszt, állomásvezető – Mór) – Elsősegélynyújtás otthon

Baba és kisgyermek sérülések, balesetek ellátása otthon, illetve mikor kell feltétlenül segítséget hívni?

 

Sinka Anikó (gyógytestnevelő, TSMT terapeuta) – Mozgásfejlődés a csecsemőkori reflexek tükrében

 A csecsemőkori reflexek segítő és gátló folyamatai. Születés után az életben maradást segíti, ezért nélkülözhetetlen, és az izmok beidegződésének következtében, folyamatosan épülnek le, amennyiben a mozgásfejlődés a megfelelő sorrendben, mozgásminőségben zajlik. Mi történik ha fennmarad, hogyan befolyásolja az idegrendszer fejlődését.

 

 Nábrádi Judit és dr. Zágon Orsolya (túravezetők) – Potyautassal a Kéken: így túrázz babával!

 A túrák babával és gyerekkel az országos kéktúra mentén és sok-sok más helyen, egész évben, hegyen-völgyön, nem csak optimális időjárás mellett. Ha kíváncsi vagy, hogy csináljuk, gyere el és szívesen mesélünk!

 

 Zimmermann Ágnes (Oktatási, nevelési tanácsadó) – Testvérféltékenység, születési sor(s)rend

 A testvérféltékenység a gyerekek születésével együtt járó természetes érzelmi reakció.

Ha megismerjük a születési sorrend elméletét és tisztában vagyunk azzal, hogy melyik születési pozíció milyen előnyöket jelent és milyen nehéz helyzeteket teremt, valamint rálátunk arra, hogy a gyerekek születésével hogyan változik a családi dinamika, könnyen és hatékonyan tudjuk kezelni a testvérféltékenység jelenségét és mindenki pozitív élményként éli meg a család bővülését.

 

 Fejesné Horváth Irma (Ringató foglalkozás vezető) – Ringató foglalkozás

 A Ringató foglalkozások célja, hogy a kismamák könnyen énekelhető, de a kodályi elvekhez hű, zeneileg értékes dalanyagot tanuljanak meg; ismerkedjenek meg magyar mondókákkal, mozgásos, ölbeli játékokkal. Cél, hogy a foglalkozásokon a felnőttek és a gyerekek egyaránt jól érezzék magukat, élményt kapjanak, s ennek hatására otthon is elkezdjenek énekelni a gyermekeiknek, s ezzel felkeltik a kicsik érdeklődését, kedvet ébresztenek az önkéntes utánzásra. Fogékonnyá teszik őket a jó zene, a művészet iránt már az első életéveikben.

 

 Bokor Beáta (tanácsadó szakpszichológus) – Amit senki sem mondott el nekem – a szülővé válás rejtett kihívásai

 A gyermek születése kétségkívül a legnagyobb változások egyike az ember életében. A szülővé válás folyamata számos előre látható és még több nem várt kihívással jár, melyekről nemcsak érdemes, de szükséges is beszélni.

 

Horváth Ágnes(HR tanácsadó) – Vissza a munka világába

Tervezés, újratervezés, álláskeresés, karrierépítés a babával otthon töltött idő után.

 

Pethő Ágota (szövőművész) – “Életem kendője”, avagy: így születik a Wannabe.

Betekintés egy magyar kéziszövő művész munkásságába

Elmesélem, hogyan lépett be az életembe a szövés, hogy kezdtem el, mi motivált, hogyan tanultam és fejlődtem benne, milyen nehézségeim voltak, és a kihívások mellett milyen nagy örömök tarkították a pályafutásomat. Megmutatom, hogyan „szövi át” a mindennapjaimat ez a csodás munka, hogyan inspirálódom alkotóként… Hogyan fogannak a kendők először fantáziaképként, majd hogyan születnek meg a szövőszéken.

 

Békefi Emese (önkéntes szoptatási segítő) – Szoptatás kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak

Időrendben haladunk a szoptatás témájában, kezdve ahogy a kismama teste felkészül, az aranyórán, első napokon-heteken keresztül, érintve a fogzást, hozzátáplálást, míg végül eljutunk a totyogók és nagyobb gyermekek szoptatásáig.