Nemzetközi Babahordozó
Hét

Nemzetközi Babahordozó Hét

Az idei Babahordozó Hét időpontja: 2022.

A Székesfehérvári Babahordozó Klub több, mint tíz éve vállalkozik arra, hogy a nemzetközi programsorozathoz kapcsolódva Székesfehérváron is színvonalas és gazdag programokat kínáljon a kisgyermeket tervező, váró és nevelő családok számára a Nemzetközi Babahordozó Hét keretében, minden év október elején.

A babahordozás ismertetésén és népszerűsítésén túl a rendezvény célja, hogy minél többen megismerjék a kötődő neveléshez kapcsolódó, alapvető információkat, beszélgethessenek a kisgyermek testkontaktusra,és az anya vagy más családtagok szerető közelségére irányuló igényéről, illetve a témához kapcsolódó tévhitekről. A programokat úgy állítjuk össze, hogy a sokrétű ismeretanyag megszerzése mellett lehetőséget kínáljunk szórakozásra, kikapcsolódásra és pihenésre is,illetve minden évben igyekszünk olyan témájú előadásokat is szervezni, amik célközönsége az apukák vagy éppen a nagyszülők, hiszen ők is szerves részei a gyermeknevelésnek.

Az előadásokról részletesen:

 

Horváthné Miklós Réka – hordozási tanácsadó: Hordozz örömmel!

A hordozás egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy kielégítsem a babám testközelség iránti igényét, miközben van két szabad kezem a nagytesóknak, a házimunkának, vagy csak kávézni egyet. De mire érdemes figyelni, hogy ez tényleg örömteli legyen? Erről fogok mesélni.

 

Király Ágnes – bába: Azt hallottam…. tények vagy tévhitek a szülésről

Miért félünk a szüléstől? Mert fájni fog? Az ismeretlenbe vezet? Még rosszabb is történhet? Mindezeken túl, miért veszi körül a szülés témáját megannyi irracionális félelem is? Mire jó a félelem? Ezekre és hasonló fontos kérdésekre keressük a választ, legalábbis a saját válaszainkat. Várandósoknak, szülőknek, leendő szülőknek egyaránt.

 

Zimmermann Ágnes – Oktatási, nevelési tanácsadó:”Mese utak” – a mesék fejlesztő hatásai.

Milyen szerepet töltenek be a mesék a nevelés-oktatásban? Milyen intelligencia területeket, készségeket fejleszt a mese? Miért élőszavas és ne képernyős legyen a mese?

 

Gál Dia – IBCLC okleveles szoptatási tanácsadó: Már várandósan felvetődik a téma: szoptatás.

Sokan, sokféle módon gondolnak erre az időszakra. Mégis, a legtöbb kérdés akkor vetődik fel a kismamákban és a kispapákban is, amikor megérkezik az első gyermek. Hogyan szoptassak? Mikor, mennyit? Honnan tudom, hogy elég az anyatej? Kihez fordulhatok, ha mégis gond adódik? Hogyan és mit tehetünk a sikeres szoptatásért? A szoptatással kapcsolatos, alapvető információk birtokában sokkal könnyebben alakulhatnak az első hetek, hónapok. Mindenkinek legyen örömteli a szoptatás időszaka!

 

Rusznák Reni – tornaoktató és hegkezelő: Beszélgetés a hegekről

Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne egy régi sérülés, műtét nyoma, vagyis hege. Lehet kicsi, lehet nagy, lehet szépen gyógyult és lehet látványos. A heg állapota nem küllemre határozható meg. Okozhat elváltozásokat, ami befolyásolhatja mindennapjainkat. Egy összenövés elhúzhat egy irányba, ami akár ferde testtartást, ezzel fájdalmakat idézhet elő akárhol. A császárhegről is mesélek, milyen volt régen, milyen most, mire kell figyelni és milyen kezelések jöhetnek szóba.
Az előadáson résztvevők kedvezménykupont kapnak az első hegkezelésükhöz.

 

Dr. Szarvas Zsuzsanna – mentálhigiéniás szakember, gyászcsoport vezető: Veszteség a családban. Támasztani és támaszt kapni.

Sokkal inkább diskurzust szeretnék, mint előadást. Azt képzelem, hogy közösem rajzolunk egy térképet, ami segíthet eligazodni a veszteségek és gyász, mára tabuvá alakított ingoványos talaján, ami támpont lehet, ha bennünket ér veszteség, vagy ha gyászolóval kerülünk kapcsolatba, legyen felnőtt vagy gyermek az illető.

 

Bartha Balázs –  mentőtiszt, állomásvezető (Mór): Otthoni balesetek ellátása

A leggyakoribb otthoni baba és kisgyermek sérülések ellátása, illetve mikor kell feltétlenül segítséget hívni.

 

Fejesné Horváth Irma: Ringató foglalkozás

A Ringató foglalkozások célja, hogy a kismamák könnyen énekelhető, de a kodályi elvekhez hű, zeneileg értékes dalanyagot tanuljanak meg; ismerkedjenek meg magyar mondókákkal, mozgásos, ölbeli játékokkal. Cél, hogy a foglalkozásokon a felnőttek és a gyerekek egyaránt jól érezzék magukat, élményt kapjanak, s ennek hatására otthon is elkezdjenek énekelni a gyermekeiknek, s ezzel felkeltik a kicsik érdeklődését, kedvet ébresztenek az önkéntes utánzásra. Fogékonnyá teszik őket a jó zene, a művészet iránt már az első életéveikben.

 

Vekerdi-Badóné Puskás Klára – konduktor: TSMT – kinek és mikor?

2007 óta konduktorként tevékenykedem, illetve az elmúlt hat évben egyre inkább a TSMT terápia segítségével igyekszem támogatást nyújtani a hozzám forduló családoknak. Ugyanis az egyéni módon folytatott tervezett szenzomotoros tréningekben a család apraja-nagyja részt vesz. Mik azok a figyelemfelhívó jelek, melyek észlelésekor érdemes szakemberhez fordulni? Milyen életkorban és egyáltalán miben nyújthat segítséget a TSMT? Hogyan is néz ki egy szenzomotoros szemléletű felmérés, illetve az azt követő terápia? Mi a különbség az egyéni és csoportos TSMT között? Ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni.

 

Kalmár Szandi – alvásszakértő: Tények és tévhitek az alvásról, altatásról.

Kinek higgyek? És mivel teszek jót a babámnak? Tudomány információk a legújabb kutatások tükrében.

 

Kamarás Emese – játékpedagógus: A játék, mint kapcsolati eszköz

“Játszani legalább ketten kell, de inkább tízen, húszan, mert a közös játék a legnagyobb dolog az életben.”- Csukás István. Hogyan gazdagítja és mélyíti el kapcsolatainkat a játék , és hogyan segíthet mindennapokban. Melyik korban milyen játékokkal tudunk kapcsolódni a gyerekekhez, hogyan tudjuk felébreszteni magunkban a játékos életkedvet. Ezekről mesélek, beszélgetünk és Együtt Játszunk.

 

Horváth Ágnes – HR tanácsadó: Önmenedzsment, avagy hogyan érvényesüljünk anyaként (is)

Eszközök és módszerek arra, hogyan tudjuk menedzselni, képviselni magunkat, anyaként is a munka világában. Fókuszban tartjuk a célkitűzés fontosságát és kitérünk a kompetenciákra is. Ha úgy érzed, az otthon töltött időszak alatt “mindent elfelejtettél”, csökkent a saját magadba vetett hited, akkor ezen az előadáson megmutatom, hogy rengeteg kiaknázatlan képességed van, amit bátran használhatsz, ha munkáról, hivatásról van szó.