2012. április 19., csütörtök

Alvás, együtt...

a cikk szerzője pedig Anda, a székesfehérvári Babahordozó Klub egyik vezetője. :)

Minden anya álma, hogy gyermeke átaludja az éjszakát. Nekem is ez volt. Mielőtt megszületett a kisfiam, azt gondoltam, hogy majd szépen ellesz a külön szobában. Elveim voltak. Aztán megszületett. Onnantól nem is értettem, hogyan gondolhattam ezt. Nem értettem miért terveztem, hogy majd éjszakára kizárom a világomból: minden ismeretlen, minden új, sokszor félelmetes is. Az egyetlen megnyugtató, és ismerős érzés az, ha az édesanyja mellett lehet.

Körülbelül 8 hónapig harcoltam a belső megérzésem és a fiam igénye ellen. Kipróbáltunk mindent, amit csak tanácsoltak. Még az alvástanítást is, de az első este rájöttem: ez nálunk nem fog beválni. Nem hagytam sírni, mert tudtam, ha így teszek, a későbbiekben komoly problémát okozhat a kommunikációban és a bizalomban. Így inkább felkeltem hozzá tízszer egy éjszaka és órákat ringattam. Majd elfogyott az erőm, feladtam. Azóta együtt alszunk, egy ágyban. Imádok vele együtt aludni. Megnyugtató érzés számomra, hogy amikor lefekszem hallom a szuszogását, és mikor felkelek: egyből rám mosolyog. Ennél szebben nem is indulhatna a nap.

Mi számít együttalvásnak? Minden olyan helyzet, amikor a kisgyermek valamelyik gondozójával, rendszerint az anyával olyan közelségben alszik, hogy képesek reagálni egymás jelzéseire. (Az egy szobában alvás is együttalvásnak számít, ezt mindenki biztonságosnak tartja.)

Számos helyről hallatszott az intelem: ne aludjatok együtt, mert elkényezteted! Erre a egy Ranschburg Jenő publikációban* találtam meg a cáfolatot – magam részéről a megerősítést:
Nagyon fontosnak tartom leszögezni, hogy valóban iszonyúan fárasztó időszakok ezek a szülők életében, sokszor hosszú ideig kell napi néhány óra alvással beérniük. De tapasztalatom szerint sokszor az is segít, ha azt mondom a fáradt szülőknek: normális, ahogy a gyerekük viselkedik, nem arról van szó, hogy elhibázták a nevelését. Épp ellenkezőleg, nagyon jól teszik, hogy teljesítik, amit kér, és rendelkezésére állnak. A nevelés célja a jövő, nem a jelen! (…) Egyébként tény, hogy a sokat hordozott, kézben tartott baba háromévesen lényegesen ritkábban kéredzkedik kézbe, mint az, akinek ezt az igényét csecsemőkorában nem elégítették ki. (…) Adjuk meg a babának, ami elemi igénye: táplálék, testközelség, válaszoljunk mindig a jelzéseire, ne hagyjuk magára”

Józan, egészséges szülőkkel az együtt alvás nem veszélyes. Alkoholos és/vagy gyógyszeres befolyásoltság alatt viszont tilos együtt aludni a gyermekkel!

Azokban a kultúrákban, ahol bevett gyakorlat az együttalvás, igen alacsony a hirtelen csecsemőhalál előfordulási aránya. A világon Hongkongban fordul elő a legkevesebb bölcsőhalál, itt rendkívül népszerű a babával közös ágy. Ám más egészségügyi vonatkozása is van az együttalvásnak: A szoptató anyák számára az egy ágyban alvás könnyebbé teszi az éjszakai etetést és gyakorlatilag megduplázza a szoptatások számát, miközben mindketten tovább alhatnak. A gyakoribb éjszakai szoptatás során több anyai antitest jut át a kisbabába, ez pedig csökkentheti a megbetegedések kockázatát. A gyakoribb szoptatással csökken az anyai mellrák kockázata is.

Minden gyerek más, egyedi és megismételhetetlen. Nem minden gyermek igényli az együttalvást, ezért ez sem általános recept a végigaludt éjszakákra. Mindig a gyermek igényeit kell szem előtt tartani. Nyugodtan bízz benne, hogy nem kényezteted el gyermekedet, ha testközelségben neveled!

*Ranschburg Jenő írása itt megtalálható teljes terjedelmében: http://www.babaszoba.hu/articles/Majomszeretet_es_kenyeztetes?aid=20080731082045+

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése