2011. március 29., kedd

hordozás és biciklizés

Mivel a székesfehérvári babahordozók között is felmerült ez a téma, és most tavasszal amúgy is aktuális, bemásolom ide Mészáros Anikó írását. Ebben össze vannak szedve érvek, ellenérvek, és tények. Vajon biztonságos-e gyermekkel a háton kerékpározni, és vajon szabályos-e?

Babahordozás kerékpáron

A hordozott babával való kerékpározás témája időről időre újra és újra felbukkan: minden évben nagyjából tavasszal/nyár elején.

Vannak érvek pro és kontra. Összeszedtem azokat az információkat, amelyeket érdemes végiggondolni a téma kapcsán.Először is a hivatalos verzió a kerékpárral való gyermekszállításról: “Kétkerekű kerékpáron egy 16. életévét betöltött személy legfeljebb egy, 10 évesnél fiatalabb gyermeket szállíthat a megfelelő gyermekülésen. Kettőnél több kerekű kerékpáron legalább 17 éves személy szállíthat utast.” (Idézet a KRESZ-ből.)

“Magyarra” lefordítva a dolgot ez annyit jelent, hogy kisgyermeket csak és kizárólag biciklis ülésben lehet szállítani. Ilyen ülésekből elég nagy a választék (kormányra szerelhető vagy épp a csomagtartóra; “áthelyezhető” vagy fix; esetleg még dönthető is stb.) Mindegyik ülés lényege, hogy a gyermek önállóan ül benne, és külön be van csatolva egy biztonsági övvel.

A fentiekből következik, hogy ilyen ülésben csak akkor szállítható a gyermek, ha már tud ülni. Van tehát 6-8 hónapunk a baba születésétől, amikor választanunk kell: vagy nem biciklizünk babával együtt, vagy úgy kerekezünk, hogy magunkra kötjük a bébit. A vélemények megoszlanak a témával kapcsolatban.

Hordozás kerékpáron

Vannak, akiknek a biztonság a legfontosabb, és csak akkor ülnek kétkerekűre, amikor a baba már tud ülni, és biciklis gyerekülésben szállítható. A kerékpáron való közlekedéshez másik biztonsági eszköz is jár: a biciklis sisak (gyereknek és felnőttnek egyaránt.)

Vannak, akik a gyakorlatiasságot választják, és hátukra kötött babával kerekeznek (ha már hordozott babával biciklizik valaki, az biztos, hogy mindenképp a hátán kell legyen a kisgyerek!!!) Azt vallják, számukra ez a megoldás épp olyan biztonságos, mintha ülésben lenne a baba.

Elvben és a gyakorlatban lehet így is, lehet úgy is. Akik azonban a hátukra kötött babával kerékpároznak, jobb, ha tudják: ha megállítja őket a rendőr, csak a két szép szemükben, beszélőkéjükben és a csáberejükben bízhatnak, ha el akarják kerülni a büntetést. A jelenlegi rendelkezések szerint ugyanis ez a közlekedési mód nem szabályos.

Választhatunk azonban más praktikus eszközöket is a családi biciklitúrákhoz. Ilyen pl. a biciklis utánfutó. Ez teljesen szabályos és biztonságos is.

A fentiekkel nem az volt a célom, hogy bárkit befolyásoljak, pusztán az, hogy a tények és tapasztalatok fényében gondolkodj el: neked melyik megoldás a legmegfelelőbb.


forrás: http://hordoznijo.hu/praktikus_szempontok/babahordozas-kerekparon/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése